Gaat u een antieke pop kopen? Lees dan eerst deze vijf tips! 2


Een antieke pop kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe herkent u een antieke pop en hoe zorgt u ervoor dat u nooit een miskoop doet?

Wilt u binnenkort een antieke pop kopen en wilt u er zeker van zijn dat u ook echt een antieke pop koopt die past binnen uw verzameling en zonder verborgen verbreken is? In dit artikel geven wij vijf tips om ervoor te zorgen dat u bij het kopen van een antieke pop ook krijgt wat u verwacht. Heeft u meer tips? Laat het ons weten via de reacties onderin!

Tip 1 voor het kopen van een antieke pop: Controleer de kop op scheuren en haarlijnen

Een antieke pop kopen start met goed kijken naar het exemplaar dat u op het oog heeft. Hou de kop goed in het licht of schijn er met een lamp in. Indien mogelijk haal de pruik los. Elke beschadiging zorgt voor waardeverlies, er is echter een verschil tussen een haarlijn en een scheur.  Een haarlijn is een dun nauwelijks zichtbaar lijntje, welke je eigenlijk pas echt goed zit als er veel licht op valt. Een scheur is een duidelijke breuk in het porselein.

Soms leidt een klein foutje in het porselein ertoe dat een pop die normaal gesproken ver buiten uw budget ligt, ineens toch binnen bereik komt.

Het is slim om voordat u tot koop overgaat te vragen of de antieke pop zonder verdere gebreken is.

Tip 2 voor het kopen van een antieke pop: Bekijk de achterkant goed

Op de achterkant van de kop vindt u het merk en vaak ook een getal. Het getal staat voor de maat van de pop. Is een pop niet gemerkt dan is het merk lastiger te bepalen. In de meeste gevallen betekent een jaartal en de naam van de maker achterop (soms zelfs in het Nederlands) dat het geen antieke pop betreft maar een replica. Hetzelfde geldt voor het woord Rep. achterop. Dit zijn vaak ook mooie poppen, maar dit is niet wat u wilt als u erop uit bent om een antieke pop te kopen.

Tip 3 voor het kopen van een antieke pop: Bepaal het materiaal van het lichaam

Bestaat het lichaam uit meerdere delen en is het geheel van porselein, dan betreft het een replica. Antieke poppen hebben een lichaam van papier maché, leer, of hout.

Tip 4 voor het kopen van een antieke pop: Ga uit van uw eigen kennis

Hoe groter uw ervaring hoe makkelijk het is om een antieke pop te kopen. Verdiep u in het type pop waar u naar op zoek bent op internet, bezoek markten en poppenbeurzen, en bij twijfel: stel vragen. Heeft u nog niet veel ervaring met het kopen van antieke poppen, dan is het belangrijk om informatie in te winnen en zaken te doen met betrouwbare handelaren.

Te goedkoop om waar te zijn, blijkt vaak ook juist. Is de prijs dus erg laag, wees dan extra waakzaam. U kunt de verkoper altijd vragen naar de leeftijd van de pop en of de pop gaaf is.

Tip 5 voor het kopen van een antieke pop: Koop bij verkopers met ervaring en een goede reputatie

Kijk op Facebook en Marktplaats altijd naar het aantal jaren dat een verkoper actief is en de andere advertenties van de verkoper. Een voorbeeld vindt u op onze pagina op Facebook (Vitrines vol verrleden)  en de advertenties van Antieke Pop op Marktplaats. Hoe komt de verkopende partij op u over? Ga hierin ook op uw gevoel af en voel u nooit gedwongen om een antieke pop te kopen. Het gaat per slot van rekening om uw verzameling en u wilt jarenlang plezier hebben van de pop.

Wat zijn uw ervaringen met het kopen van een antieke pop? Deel uw tips via de reacties onderaan deze pagina.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Gaat u een antieke pop kopen? Lees dan eerst deze vijf tips!

 • Annette Bienfait

  Ls,
  Uit de boedel van mijn ouders kreeg ik een (naar mijn idee) antiek popje. Achter op het hoofdje (porselein) staat een krullerige M met naar het lijkt een A erdoorheen, hieronder staat 914 en daaronder een S (of 5)/0 (of o). Het lijfje is van papier machee en ze heeft volgens mij echt mensenhaar, knipperende bruine oogjes en een mondje half open met 2 tandjes. Heeft u enig idee wat voor popje dit is?
  Groet,
  Annette Bienfait

  • antiekepop Bericht auteur

   Hallo, excuses voor de late reactie, notificaties kwamen niet goed binnen tijdelijk. Als u meer wilt weten over de pop kunt u mij altijd even mailen (info@vitrinesvolverleden.nl).