Wat maakt een Jumeau pop zo bijzonder? 2


Jumeau poppen zijn geliefd, maar het is een stijl die je, net als goede wijn, moet leren waarderen. Het zijn dan ook vooral de wat meer ervaren verzamelaars die vallen voor de unieke charme van een Jumeau.

Wat maakt een Jumeau dan zo anders dan een andere antieke pop? Het grote verschil is de uitstraling. Waar de meeste poppen een lieve uitstraling hebben, zijn de Jumeau poppen vaak wat strenger. Dit komt door de gezichtsuitdrukking maar bijvoorbeeld ook door de duidelijk getekende wenkbrauwen op het gezicht.

De bebe poppen van Jumeau staan bekend om hun expressieve ogen, paperweight ogen genaamd omdat ze lijken op press-papiers, en het prachtige porselein. De Franse fashion dolls geven een prachtig beeld van de tijd waarin ze zijn geproduceerd.

Jumeaupoppen werden gemaakt in de hoogtijdagen van de Franse poppenindustrie, de tweede helft van de 19e eeuw. In totaal hebben twee generaties van de familie Jumeau aan het hoofd van het poppenproductiebedrijf gestaan. De Emile Jumeau poppen zijn heel vroeg en kennen een hoge waarde. Kenmerkend voor vroege Franse poppen is verder de schuine afkanting van het hoofd.

De Jumeau jaren

In 1840 begon Pierre Francoise Jumeau met zijn bedrijf. In eerste instantie maakten ze vooral papier maché poppen. Tegen het einde van de jaren 50 van de 19e eeuw produceerden ze porseleinen poppen, om daarna over te stappen op poppen met hoofden van bisque (ongeglazuurd porselein). Ze begonnen met de productie van fashion ladies en later bebe poppen. In 1874 nam Emile Louis Jumeau het bedrijf over, het bedrijf bleef in familiehanden tot de overname door SFBJ in 1899.

 

Hieronder hebben we een aantal verschillende Jumeaupoppen opgenomen. Ziet u de verschillen met andere soorten poppen?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Wat maakt een Jumeau pop zo bijzonder?