Soorten Käthe Kruse poppen (Type VIII – XV) 9


Vervolg van overzicht diverse Käthe Kruse poppen

Op deze pagina vervolgen we het overzicht van Käthe Kruse poppen. Bekijk hier de eerste overzichtspagina van Käthe Kruse poppen of lees meer over de geschiedenis van deze bijzondere poppenfabrikant.

Käthe Kruse poppen op een rij (IX tot en met XV)

1927 – Doll IX – Das Kleine Deutsche Kind

1930 – Doll X

1930 – Doll XI – Das Schielböckchen

1929 – Doll XII – Das Hampelchen

1929 – Doll XIII – Das Hampelchen

1929 – Doll XIV – Das Hampelchen

1932 – Doll XV – Sternschnuppchen / Sternblümchen

1927 – Doll IX – Das Kleine Deutsche Kind

Doll IX lijkt erg op Doll VIII, maar is in tegenstelling tot nummer acht die 52 centimeter groot is, slechts 35 centimeter groot.

1930 – Doll X

Doll X, voor het eerst verkocht in 1930, is een vernieuwde versie van Doll VII. Het lichaam van het kleine Duitse kind (Doll VIII, 35 centimeter groot) werd aangepast zodat de poppenmakers een kleinere variant van het hoofd van Doll I konden bevestigen. Doll X heeft een zwenkhoofd en een naad achter op het hoofd. Er zijn verschillende varianten van deze pop, waarvan Repelsteeltje het meest zeldzaam is.

1930 – Doll XI – Das Schielböckchen

De meest zeldzame Käthe Kruse poppen zijn van het type XI. Ze waren namelijk niet voor de Duitse markt bestemd en als je ze al ziet dan is het vaak in exportcatalogi van destijds. Er zijn wereldwijd nog maar twee exemplaren van bekend.

Eigenlijk heeft Käthe Kruse in deze pop haar eigen principes ook enigszins laten varen, want deze pop kijkt niet recht naar voren maar opzij! Men beweert dat dit was om een alternatief te bieden voor het destijds in Engeland en Amerika opkomende merk Lenci uit Italië. Een grappige anekdote is dat de naam Schielböckchen een verwijzing is naar de poppen die bij de controle aan het einde van de dag niet goedgekeurd werden omdat de ogen niet recht vooruit (dus scheel) keken.

1929 – Doll XII – XIII – XIV –  Das Hampelchen

Deze pop heeft zijn naam Das Hampelchen te danken aan een nieuwe manier om het lichaam te fabriceren waardoor de pop kan zitten. Door de wankele benen van de pop heeft deze de naam Hampelchen gekregen.

Käthe Kruse poppen van dit type hebben drie naden achter op hun hoofd. Aan de voorkant van het lijf bevindt zich een verdikking, en de armen zijn losjes aan het lijf genaaid. De benen worden met behulp van een wig aangebracht, waardoor de pop kan zitten.

Poppen van dit type hebben hetzelfde hoofd als poppen van het type I. Later kwam er ook een versie met het lijf van Doll I. Hampelchen is op zich al zeldzaam, maar het meest zeldzaam is de versie met geschilderd haar.

1932 – Doll XV – Sternschnuppchen / Sternblümchen

In 1932 ontwierp Käthe Kruse deze zachte pop voor de allerkleinsten. De gezichtsuitdrukking van Doll I werd gebruikt en het model hoofd van Hampelchen (Zie vorige types). Het hoofd is vastgenaaid aan het kleurige tricot. In de periode voor Kerst werd deze pop verkocht met vleugeltjes en een gouden ster op het hoofd, deze versie wordt Sternschnuppchen genoemd.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Soorten Käthe Kruse poppen (Type VIII – XV)

 • Bernadette

  Hallo ,

  Ik heb een oud popje van Käthe Kruse wat ik niet kan thuisbrengen uit welke periode zij komt . Hoe kan ik meer over haar te weten komen .Vriendelijke groet Bernadette

  • antiekepop Bericht auteur

   Het beste kunt u even een mail sturen naar info at vitrinesvolverleden.nl met een foto van de pop en eventuele vraagprijs. Groet, Marleen

 • monica Wijkel-Toersen

  Hallo,
  Ik heb een oude ik denk originele kathe kruse in bezit maar deze heeft geen merkje onder de zolen. ’t is een pop x uit de jaren 30. kan dat dat pop x uit deze tijd ook ongemerkt zijn?

  • antiekepop Bericht auteur

   Dat zou goed kunnen inderdaad. Indien u de poppen wilt verkopen, kunt u ons een mail sturen met foto’s van de pop. U kunt ons bereiken op info [at] vitrinesvolverleden.nl.

 • Joan Dougthy

  Ik heb een pop waarvan mijn moeder altijd zei dat het een Kathe Kruse was – maar ze heeft geen nummer op haar voetje. Ze heeft vlechten en een pony, en ik geloof dat ze echt haar heeft. Ik ben in 1955 geboren – wij woonded in the VS maar we kwamen ook terug naar Nederland en ik weet niet waar deze pop is gekocht (mijn moeder is overleden)- Waarschijnlijk tussen 1955 – 1960. Kan ik een paar fotos sturen om meer over haar te leren?

 • merckx christine

  ik heb een kathe kruse pop gekeurd door de poppendokter Karl Thomas uit Bonn hij zegt dat het kopje van type een is en het lijfje VII hij heet dit beweerd en hersteld de waarde is bepaald van 1500 tot 2000 nu zijn er geen stempels te zien van Kathe Kruse is dit mogelijk dat het onder het stof verborgen is , ik krijg wel kritiek van beginnende verzamelaars hierover graag u mening groetjes

  • antiekepop Bericht auteur

   Als de stof origineel is, zitten de stempels er niet onder. Daarnaast is de waarde van de meeste Käthe Kruse poppen in de afgelopn jaren in waarde gedaald. Vaak zegt een taxatie van enige tijd geleden dan ook niet meer alles over de huidige waarde.

 • Monica Wijkel-toersen

  Hallo

  Ik heb denk ik repelsteeltje maar is wel erg aangetast maar helemaal origineel! Ik kan fotos sturen. De aantasting is gestopt
  Ik wil hem wel verkopen. Hoofd is gaaf!! Niet aangetast. Maar hondjes wel en plekjes op de beestjes.

  Erg jammer maar we wisten het niet. Maar nu wel gestopt. Is er belangstelling voor Dit aangetast ventje met nog helemaal originele kleertjes van vilt aan en originele schoenties met antieke originele sokjes. Graag zsm berichtje!!